Vyhledej
Královédvorsko > Co se děje > hudba

Program 26. ročníku festivalu Dny R. A Dvorského 2020

Jarní Dvůr Králové nad Labem opět převleku jazzu a swingu

Redakce / 13.02.2020, Dvůr Králové nad Labem
Letos se posluchači jazzu a swingu mohou těšit ve Dvoře Králové nejen na koncerty, ale také tančírnu, která celý festival zakončí a která je novým konceptem nové paní ředitelky. Záměrem je jeden pátek v měsíci uspořádat tančírnu, která nebude probíhat za doprovodu živé hudby, ale reprodukované. Bude tedy možné hrát i na přání.


Hana Holišová a New Time orchestra (10. března 2020)

Festival zahájí v úterý 10. března v Hankově domě koncert Hany Holišové s 18členným Big bandem New Time orchestra. Koncert  zpěvačky, herečky, držitelky ceny Thálie a vítězky TV show Tvoje tvář má známý hlas Hany Holišové s profesionálním brněnským big bandem zní už tak velmi dobře. A  v sále Hankova domu zazní mix hitů hvězd světového popu, soulu, swingu, šansonu i rocku v originálních aranžmá, ale i slavné české písně 60. a 70. let. v neotřelém bigbandovém provedení.

Vstupenky jsou k dispozici zde.


Three for Silver (12. března 2020)

Ve čtvrtek 12. března rozezní krčmu Starého pivovaru bluesová nota od americké skupiny Three for Silver pocházející z Portlandu v Oregonu. Posluchači se mohou těšit na trio Lucas Warford (zpěv, kontrabas), Willo Sertain (zpěv, akordeo) a Corwin Zekley (zpěv, housle), kteří zahrají tradiční americkou hudbu: směs folku, blues, country, americany, klezmeru a roots music. 


Hlavní festivalový večer s mladými talenty z regionu (24. března 2020)

Hlavní festivalový večer se uskuteční v úterý 24. března opět v sále Hankova domu. Vstupenky jsou k dispozici zde.

Nejprve se představí velmi mladé hudební těleso Jazzinec Quartet ve složení Petr Stránský (trubka), Jiří Matyska (pozoun), Samuel Janko (baskytara) a Ondřej Štěpán (bicí), kteří spolu hrají tři roky. Hned při svém vzniku získala tato nejmladší jazzová skupina u nás absolutní vítězství v krajském kole soutěže jazzových souborů základních uměleckých škol. V současné době je nejmladšímu sólistovi teprve deset let, ostatním třináct. Kapela vystupuje pravidelně na respektovaných jazzových festivalech vedle českých i zahraničních špičkových profesionálních souborů a její repertoár sahá od klasických jazzových standardů až po současný jazz či jazzrock. 

Dalším účinkujícím bude Orchestr Ježkovy stopy, který se věnuje výhradně interpretaci české swingové hudby z období 30. a 40. let minulého století a v repertoáru má skladby Jaroslava Ježka, Slávy Emana Nováčka, Jiřího Traxlera, Kamila Běhounka a dalších. Autentického zvuku dosahuje používáním originálních dobových nástrojů a originálních not. Vzhled orchestru se době před 80 lety přibližuje také stylem oblečení a účesů. 

O závěr večera se postará Petr Sovič a kapela Gramofon, jež vznikla teprve v roce 2017. Tehdy se Petr Sovič, známý především jako nejmladší zpívající kapelník orchestru Golden Big Band Prague, obklopil skvělými hradeckými jazzovými muzikanty – kytaristou Vladimírem Šrámkem a bubeníkem Tomášem Votavou. Trojici doplnili ještě pianista Jiří Pavlík a kontrabasista Jan Hanzl. Kapela Gramofon mapuje českou písňovou tvorbu 50. až 70. let minulého století a popularizuje československé hity. 


Královédvorská tančírna (27. března 2020)

Úvodní tančírna se nabídne právě v rámci festivalu Dny R. A. Dvorského, a tak bude zejména swingově zaměřená. K tanci bude hudbu pouštět DJ Mirek Novotný - zazní hudba od swingu až po novější hity taneční scény v úpravě pro společenské tance. V průběhu večera si budete moci zatančit nejen tance, které jste se učili v tanečních, ale i mnohé další. Čekají vás základní tance Standardu (Waltz, Quickstep, Tango, Valčík, SlowFox), Latiny (Cha-Cha, Jive, Rumba, Samba), ostatní starší společenské tance (například Blues, Polka, Mambo) a podle složení tanečníků třeba i tance moderní Latiny (Salsa, Bachata, Tango Argentino ad.).

Plesové uspořádání stolů bude s 80 místy pouze "na stupínku" a celý parket tedy zůstane volný. 

Dny R. A. Dvorského se konají za přispění Královéhradeckého kraje, města Dvůr Králové nad Labem a pod záštitou královédvorské místostarostky Alexandry Jiřičkové. 

Kateřina Sekyrková

Zdroj: mudk.cz, hankuv-dum.cz



Související články
Seznam akcí na víkend 6. - 8. března 2020
Seznam akcí na víkend 6. - 8. března 2020 - Jaroměřsko
Vaše komentáře

Přečteno 5441x
 
12.04.2024 - od 6. dubna 2024 se změnily ordinační hodiny lékařské pohotovostní služby (LPS) pro dospělé v nemocnici v Trutnově – o víkendech a svátcích budete moct navštívit LPS od 8 do 18 hod. Dětská pohotovost zůstává o víkendech a svátcích nezměněna od 8 do 20 hod.
04.04.2024 - Výluka traťové koleje je hlášena v úseku Jaroměř - Starkoč - Červený Kostelec ve dnech 12. dubna - 11. května 2024.
01.03.2024 - Kvůli zbořenému mostku je uzavřená silnice 3008 mezi obcemi Úhlejov a Třebihošt. Uzavírka bude z důvodu opravy trvat minimálně do 15. dubna 2024.

Volná pracovní místa

Všeobecná sestra (Domov důchodců)

Terénní pečovatel (Diakonice ČCE DKnL)

Aplikační technik (JUTA, a.s.)


Kalendář akcí
4.10.2023 08:00 - 31.05.2024 17:00
Technická hodinka (nejen) pro seniory
4.10.2023 08:00 - 31.05.2024 17:00
Plaveš ve škole?
5.04.2024 - 26.05.2024
výstava: DANCE ALL NIGHT