Vyhledej
Královédvorsko > Sport > ostatní sporty

Na horách kvetlo v sobotu jaro, závody rohaček na Pomezkách měly rekordní účast

Redakce / 26.01.2020, Malá Úpa - Trutnovsko a Úpicko
Sáňkování bylo v sobotu 25. ledna 2020 ideální disiplinou nejen pro rodiny ve skiareálu v Horní Malé Úpě. Konaly se zde závody velkých historických saní - rohaček. Krásné počasí i skvělá organizace přitáhly rekordní počet závodníků i diváků.

FOTOGALERIE - Na horách kvetlo v sobotu jaro, závody rohaček na Pomezkách měly rekordní účast

Široká nabídka možností na Pomezkách


V Horní Malé Úpě, ve skiareálu SKiMU, byli na jarní počasí skvělě připraveni: všechny tamní sjezdovky nabízeli lyžařům výborné podmínky. Bohužel pro běžkaře není v současní době výborné podmínky možné zajistit, ale vše turistům vynahradili jinak: pro ty, co se přišli na hory ohřát a pozdravit sluníčko, pro ně připravili zážitek ze závodu historických saní - rohaček. Mnoho rodin tuto událost navíc využilo k sáňkování, které se nabízí nejen v prostorách vedle sjezdovek. Sáňky, lyže, ale i brusle jsou k zapůjčení v tamní půjčovně SKiMU. Nejen rodiny si tak pochvalovaly i možnost bruslení pod širým modrým nebem na nejvýše položeném kluzišti v ČR. To vše při krásných jarních teplotách, bez mrznutí, bolavých prstů a ofouknutých hlav.
Sobota byl tak ideální den na pěší zimní turistiku, kdy jarní počasí a málo sněhu přálo krásným výhledům a pohodlné chůzi i bez sněžnic či lyží. Právě z Pomezek je možné dojít přes Jelenku na Sněžku, ale také na Rýchorskou boudu například po hraniční cestě.

Omezené parkování


Také Horní Malá Úpa se potýká s nedostatkem parkovacích míst. V sobotu právě nad parkováním v Horní Malé Úpě po celý den dohlíželi policisté. Proto doporučujeme jednodenním turistům využívat jiné možnosti dopravy: možností je několik. Jednou z nich je nechat auto případně ve Svobodě n. Úpou a zbytek dojet autobusem. Je to ideální řešení i pro ty, co se bojí v zimě jezdit po zasněžených komunikacích. Pokud i vy byste si rádi příště užili hory bez stresu, máte možnost jet ještě 1. a 8. února přímým autobusem na Pomezky s SK Tatran Hradec Králové, který ze Dvora Králové již třetím rokem vypravuje autobus lyžařské školy do Horní Malé Úpy. Odjezd je v 7:45 hod. a příjezd zpět kolem 17. hod. Vždy se najde místo i pro turisty, kteří nevyužívají služeb lyžařské školy. Obousměrná jízdenka stojí 200 Kč a více informací zde.

Nejpovedenější Historický závod rohaček 

Již 5. ročníku závodu v Malé Úpě se letos za krásného slunného zúčastnilo 35 týmů (dvojice-trojice), a to nejen z Čech, ale také z Polska, kde má tento sport velkou tradici. Účastníci závodu měli za úkol sjet ve dvou kolech co nejrychleji 300m úsek sjezdovky U Kostela areálu SKiMU a na cestě dolů ještě nabrat na rohačky pytle se slámou, které značně ztížily dojezd do cíle. Týmy tvořili nejen dospělí, ale i rodiče s dětmi. Výjimkou nebyl ani ryze ženský tým. Součástí akce je tradičně i závod v řezání dříví. 

Povedenému závodu přihlížela průběžně více než stovka diváků, ke kterým lze připočíst i zvědavé lyžaře z areálu U Kostela, kde se závod konal.

Rekordní byla i teplota a zřejmě také minimální množství sněhu: více než 15 °C na slunci totiž ukazoval teploměr u vleku. Bohužel množství sněhu je letos i na horách více než malé, ale svah sjezdovky areáu SKiMU u kostela byl nejen pro závod připraven skvěle. Každopádně oficiálně bylo o tomto víkendu na Pomezkách pouhých 10 cm sněhu.

Závod organizují ve spolupráci hned 3 subjekty: lyžařská škola Pomeski se svým dobrovolnickým týmem, obec Malá Úpa a areál SKiMu, který nabízí zejména technické zázemí.

Po druhé byla tato akce podpořena i dotacemi v rámci česko-polského přátelství.

Kateřina Sekyrková

Související články
Skiareál Malá Úpa zvýšil nejen polohu svého kluziště, ale i propojenost sjezdovek s ostatními areály
Rohačky s více než 200letou historií mají svůj závod na Malé Úpě (25. ledna 2020)
Lednové jaro na horách, mlha v Podkrkonoší
Vaše komentáře

Přečteno 737x
 
01.03.2024 - Kvůli zbořenému mostku je uzavřená silnice 3008 mezi obcemi Úhlejov a Třebihošt. Uzavírka bude z důvodu opravy trvat minimálně do 15. dubna 2024.
24.01.2024 - Odbor dopravně-správní se v Trutnově stěhuje do nových prostor: Horská 52, bývalá budova Texlenu, 4. patro.
05.01.2024 - V okolí Braunova Betléma na území Hřibojed proběhne v sobotu 6. ledna 2024 od 9 do 13 hodin honitba. Prosím počítejte s omezeným vstupem na toto území.
06.12.2023 - Důvodem mohutného výpadku dodávky elektřiny v úterý 5. prosince byla technická závada v rozvodně Neznášov (mezi Habřinou a Rožnovem na Jaroměřsku), konkrétně zkrat na podpěře. Výpadek byl hlášen od Nové Paky až po Jaroměř. Zdroj: ČEPS.

Volná pracovní místa

Všeobecná sestra (Domov důchodců)

Terénní pečovatel (Diakonice ČCE DKnL)

Aplikační technik (JUTA, a.s.)


Kalendář akcí
4.10.2023 08:00 - 31.05.2024 17:00
Technická hodinka (nejen) pro seniory
4.10.2023 08:00 - 31.05.2024 17:00
Plaveš ve škole?
28.03.2024 13:00 - 28.03.2024 15:30
Workshop - praktická ukázka malování na sklo
28.03.2024 15:45 - 28.03.2024 16:45
Chůze s trekovými holemi